Bilo je rano poslijepodne na popločanom trgu gdje su po cijeli dan prolazili ljudi, šetali prolaznici i gotovo ni u jednom trenutku  trg nije bio prazan.
  Gradska fontana rashlađivala je ljetnu žegu i kapljicama vode kvasila krila golubova. Svakoga dana, u isto vrijeme starija žena hranila je golubove. Vidjelo se da je golubovi poznaju skupljajući se oko nje i iščekujući zlatna zrna kukuruza da ih žena prospe po pločniku i da ih oni pohlepno kupe u kljun. Kao i svakog drugog dana i ovoga poslijepodneva žena je hranila golubove i dijelila im njihov besplatni ptičji objed.
 Žena je, vidjelo se to, bila ispaćena životom. Duboki krateri na licu govorili su da je život nije mazio. Hrapavi dlanovi svako toliko zalazili su u dubinu džepova na njenoj pregači, vadeći svaki puta pregršt zrnja i prosipajući ih pred ove njene znance.

Nedaleko od fontane, na pločniku natkrivenim jednom obližnjom tendom, kraj izloga pekarne sjedio je prosjak. Mlad čovjek, ispijena lica , prerano ostario, krezubo strašilo ulice, sjedio je prekriženih nogu, staklenog pogleda i balzamiranog osmjeha na licu. Ispred njega, stajala je malena četvrtasta kutijica s nešto žućkastog sitniša. Prislonjen na kutijicu stajao je papir na kojem je pisalo: GLADAN SAM. Gotovo se nitko nije obazirao na niti zaustavljao da bi udijelio nešto uličnoj spodobi. čovjek je doista izgledao zapušteno, gladno i umorno. U jednom trenutku mlada žena, dotjerana i uglađena, lijepih crta lica, atraktivnog izgleda ovlaš pogleda prosjaka. Bila je neobično raspoložena toga dana. Sve joj je posljednjih godina polazilo od ruke. Život joj se smiješio kao što se majka smiješi djetetu. Osjećala se sigurno, uljuljkano, maženo i paženo od samog života. Danas joj je bio sretan dan. Obradovala ju je neočekivana isplata zaostataka neisplaćenog bolovanja. 15oo franaka činio se sasvim pristojan iznos  kojim se mogla počastiti kupovinom nove garderobe, možda nekog skupljeg para cipela ili nakita.

"Gle" pomisli. Danas sam se neočekivano obradovala pa ako je ovo moj sretan dan i ja ću udijeliti milostinju ovom prosjaku."Tražeći po novčaniku sitniš ne nađe ništa osim novčanice od pet franaka. Na tren se zamisli i predomisli. "Neću ga ubiti. Njemu treba novac za drogu. Neću mu dati ništa. Neka ide i radi, radim i ja i ne drogiram se."Tako je razmišljala odlučna mlada žena vraćajući pet franaka u novčanik. Ona prilika i dalje je staklenim očima zurila u prazno lagano podrhtavajući cijelim tijelom.

U tom trenu, hrapav dlan spusti u onu četvrtastu kutijicu tri franka. Crnokosa uglađena žena pogled zaustavi na onom hrapavom dlanu. Bila je to žena koju je često znala vidjeti kako hrani golubove ili ju je znala sresti kako mete stubišta u zgradi gdje je živjela.
"Ne mislite li da mu tim novcem što mu dajete zapravo nanijeti samo štetu jer on će kupiti drogu a ne hranu" upita lijepa mlada žena ovu drugu.
Ova, podigavši pogled s prosjaka zaustavi se u bistrim očima mlade gospođe.
"Ja mislim da je ovaj prosjak ovdje jer drugačije ne može, neće ili ne zna. No, razlog i nije tako važan. Spustio se na pločnik svoje ljudske vrijednosti i sad prosi. Ja u njemu vidim Božje stvorenje i na kraju krajeva, ne mislite li da i narkomani trebaju jesti?"

 Mlada žena se ljutnu. Nije očekivala ovakav jasan i jednostavan odgovor odnosno drugačije razmišljanje od njenog o istom razlogu.
"Vidite", nastavi starija žena. Imala sam sina jedinca. Othranila sam ga, čisteći tuđe kuće, stubišta zgrada i čuvajući tuđu djecu. Nažalost, moj se sin odao drogi. Jednog jutra nađen je na pločniku smrznut od hladnoće. Imao je dvadeset pet godina.
 Ova tri franka neće pomoći ovom nesretniku ali će u Božjim očima značiti puno. Mi ipak ne znamo kako će ih on potrošiti. Možda ipak kupi kruh.
Ako mu ništa ne dadnemo, nismo mu dali ni priliku da načini dobar izbor. Ja ne znam da li je moj sin onu noć kad je umro prosio kao ovaj, da li mu je netko nešto udijelio ili nije. Možda je umro od gladi i hladnoće u bijeloj smrti. Zato mislim da treba dati priliku i onda kad smo gotovo posve sigurni da znamo odgovor."
 Dvije žene raziđoše se u tišini.
Slijedećeg jutra nađoše čistači na onom mjestu gdje je sjedio prosjak kutijicu i tri franka u njoj. Prosjaka više nije bilo. 

Sunday, September 24, 2023 Josip Anušić Najave 2445
Svi Sveti, 1. studeni, u ovoj 2023. godini padaju na srijedu. Kako je već uobičajeno zadnjih godina na taj dan, Svi Sveti, svetkovina, služit će se sv. mise s molitvom odrješenja kod posljednjih počivališta vaših najmilijih 1.11., na groblju Bijeda u Barlovcima u 11 sati , 1.11., na groblju...
Monday, April 10, 2023 Josip Anušić Najave 2588
Raspored blagoslova polja u proljeće 2023. godine kod naših kapelica u grobljima ili bez njega, izgledat će ovako: Nedjelja, 23.4. - DIKEVCI, nedjelja, 30.4. - BIJEDA, ponedjeljak, 1.5. - BATKOVIĆA GROBLJE nedjelja, 7.5. - OJDANIĆA BRDO nedjelja, 14.5. - KULJANI nedjelja, 21. 5. - prva nedjelja...
Sunday, April 02, 2023 Josip Anušić Najave 2279
Raspored obreda i misnih slavlja kroz Veliki tjedan u župnoj crkvi sv. Vida i u kapeli sv. Franje u Stranjanima. Veliki četvrtak - 18 sati. Veliki petak - 18 sati. Velika subota - 19,30 sati, a nakon obreda blagoslov jela. U Stranjanima blagoslov jela na Veliku subotu u 16 sati. USKRS - Stranjani...
Monday, October 17, 2022 Josip Anušić Najave 2907
Subota, 29. 10. u 11 sati DIKEVCI Nedjelja, 30. 10. u 11 sati GAJIĆ SVI SVETI, utorak, 01. 11. u 11 sati BIJEDA 14 sati CRKVENE

Prilozi za potrebe župe, održavanja crkve, grobalja i dr. potrebe za rad župe i župnika. Dakle, oni koji ovamo dolaze, mogu kao i do sada, svoje priloge dati bilo u župnom uredu, bilo na grobljima. A oni koji žele mogu također uplatiti svoj prilog na račun:
ŽUPA SV. VIDA MUČENIKA BARLOVCI, BANJALUKA. Broj računa za uplate u valuti EURO: BA 39 3383 5048 5698 5643
Račun je otvoren kod
UNICREDIT BANK D.D. Poslovnica BANJALUKA, I. krajiškog korpusa 39 UNCRBA 22.
Potrebno je još navesti za što darujete svoj prilog (npr." Za župu" ili "za groblje Crkvene")
Rimokatolički župni ured BARLOVCI
Ramići 110
78 215 Dragočaj
Tel:+387 (0) 51 368 088
Župnik Fra IVO ORLOVAC, možete kontaktirati na slijedeći način. Mobitel **387 61 167 419.