Markov i blagoslov polja na Bijedi

Kreirano: Nedjelja, 29 Travanj 2018 Napisao/la Josip Anušić

(Bijeda, 29.4.2018.) - Prva nedjelja iza Markova (25.4.) održava se blagoslov polja s misom na groblju Bijeda za naselje Barlovci.  Okupilo se preko stotinu Barlovčana i prijatelja, uz "domaće" veliki je broj onih pristiglih iz Hrvatske. Prije početka blagoslova polja i mise, župnik fra Ivo Orlovac bio je na raspolaganju za zajedničku molitvu s članovima obitelji pokojnih za moljenje opjela kod posljednjih počivališta. Groblje je lijepo pokošeno i uređeno, isključivo vlastitim snagama uz davanje novčanih priloga.

Radost zbog susreta, ozarena i nasmijana lica, imali su svi, što zbog susreta nakon dužeg vremena, a što zbog lijepog osjećaja biti u gradu i mjestu gdje si rođen. Reklo bi se da možda u groblju nije mjesto za takvo ponašanje, da su groblja samo za tugovanje, sjetu i suze. Ipak, za pokojnici vjerujemo da su u Božjoj blizini, a njihov zemaljski život i obiteljske veze nisu prekinuti, dapače, na poseban način su pojačani, tako da mjesta njihovih posljednjih počivališta privlače članove obitelji i prijatelje. Dobro je da se priča, da se susreću, i uopće da komuniciraju licem u lice. Kršćani smiju biti opušteni, radosni i otvoreni, jer su poučeni riječima Svetoga Pisma: "Nećemo da budete u neznanju, braćo, o onima koji su usnuli, da ne tugujete kao drugi koji nemaju nade. 14Doista, ako vjerujemo da je Isus umro i uskrsnuo, onda će Bog i one koji usnuše u Isusu, privesti zajedno s njime. " (1Sol 4,13-14)  

Na groblju Bijeda kroz godinu se slave tri mise na koje dolaze veći broj iseljenih mještana Barlovaca: prva nedjelja iza blagdana sv. Marka je blagoslov polja, nedjelja iza sv. Ane, te za Svi Svete.

Hitova: 2149