Veliki petak - Muka i smrt Gospodina našega Isusa Krista

Kreirano: Petak, 25 Ožujak 2016 Napisao/la Josip Anušić

 Barlovci, 25.3.2016. - Obredi Velikog petka u našoj župnoj crkvi započeli su u 18 sati s duplo većim brojem župljana nego prethodnog dana, i opet su većina bili muški. Na Veliki petak posebno se prisjećamo i uživljavamo u muku i smrt Gospodina našega Isusa Krista kao vrhunac ljubavi za ljudski rod.

Obredi Velikog petka sadržani su od tri dijela: liturgija riječi, ljubljenje križa i pričešćivanje.

Liturgija riječi obogaćena je čitanjem po ulogama većeg dijela evanđelja po Ivanu, dio koji nazivamo Muka. Isus je u velikim patnjama, ponižen, ismijavan, razodjenut, bičevan, razapet na križ uz teko malo prijatelja, a mnogo više onih kojima je Njegova patnja zabava i Njegova smrt velika želja.
On, pak, oprašta svima: "Oče oprosti im jer ne znaju što čine". Oprašta i svojim sunarodnjacima koji su ga optužili i predali Rimljanima, ali oprašta i tuđincima koji su ga uhvatili i osudili i razapeli na križ, Pilatu i rimskim legionarima.
Isus i s križa čini još velikih gesta. Njegovo djelovanje ne prestaje ni u najvećim mukama. I u muci i u smrti ljubi nas, daruje s najviše što se može darovati. Daruje nam svoje srce u prihvaćanju križa i opisanom opraštanju, ali u još jednom opraštanju daje nam razlog za nadu u vječno spasenje prije svoga uskrsnuća kada kaže jednom od razbojnika koji je razapet zajedno s njime: "još danas ćeš biti u raju". Eto nam razloga za vjeru u neprekinuti život duše.
Još vidimo u tome dijalogu njih trojice na križu i čin ispovijedi i milosti Božjeg opraštanja i obećanja nagrade vječnoga života za raskajanog grješnika, za svakog od nas raskajanog. Desni razbojnik priznaje da je zavrijedio kaznu visjeti na križu i moli Isusa da ga se sjeti.
Tu ne prestaje darivanje osobe koja je u najužasnijoj situaciji. Nije kraj dok nije kraj. Nedaj Bože, ali svatko od nas u sličnoj situaciji bi vjerojatno proklinjao, možda se raspravljao ili molio milost. Isus milost daje, i naravno, tako nadilazi ljudsku narav. Ivan pod križem i žalosna majka Marija, Isus ih povjerava jedno drugome. Ivan je učenik Isusov, mi smo Isusovi učenici. Ako je Ivanu rečeno "evo ti Majke" rečeno je i nama. Mariji je rekao "Majko evo ti sina", onda smo i mi svi Marijina djeca o kojima ona brine svojim zagovorom.
On oprašta svojim progoniteljima, obećaje raj raskajanom razbojniku i preko apostola Ivana, svoju Majku daje nama za Majku.
Ljubljenje križa nakon što ga svećenik otkrije, drugi je dio obreda Velikog petka. Vjernici na taj način izražavaju svoju ljubav i vjeru spasenjskom djelu muke i smrti na križu.
Treći dio u obredima je pričešćivanje. Na ovaj dan nema klasične euharistijske službe, posvete kruha i vina, već vjernike se pričešćuje dan prije posvećenim Tijelom Kristovim. 

Hitova: 4597