bijeda 2(Bijeda i Crkvene, 1.11.2019.) - O svetkovini Svi Sveti, u našoj barlovačkoj župi, održane su dvije svete mise uz prethodno moljenje opjela ili ispravnije rečeno, molitve odrješenja, pojedinačno, oko grobova s članovima obitelji pokojnika. Na oba groblja pristiglo je puno vjernika, a veliku većinu činili su oni izvan granica BiH, uglavnoom iz Hrvatske, a bilo ih je i iz Slovenije, Njemačke, Austrije, pa čak i Švedske. Po dolasku na groblje svi bi pohitili do grobova svojih pokojnika da zapale svijeću, stave cvijeće i pozovu svećenika da zajedno mole za pokoj duše. Onda bi uslijedilo hodanje po groblju i zaustavljanje ponad pokojnih poznanika da ih se znamenuje znakom križa i izmoli kratka molitva: Pokoj vječni. U prolazu bi se već vidjeli neki poznanici koji su sada daleko, zaustavio bi se kraćem u srdačnoom razgovoru i tako do početka mise.

Na oba groblja smo mogli vidjeti da su očišćena i odlično uređena, kao i ostala groblja u župi (vidio sam i na Batkovića groblju i Gajić). Župnik, fra Ivo, je na kraju mise pozvao nazočne da pomognu i nadalje svojim novčanim prilozima održavanje, a da pozovu i druge koji nisu danas ovdje i imaju svoje pokojnike u grobljima Barlovačke župe, da učine isto. Ispada da iste osobe redovito pomažu ove akcije na čemu im se župnik srdačno zahvalio.

Na groblju Bijeda sva čitanja je čitao fra Marko Ćosić, bogoslov 4. godine Hrvatske franjevačke provincije. On je porijeklom "naše gore list", otac je iz župe Petrićevac a majka, djevojački Anušić, iz naše župe. Za dvije-tri godine eto mlade mise. 

Naš fra Dujo je na Crkvenama bio ispomoć u moljenju opijela na grobovima pokojnika i na misi koncelebrirao. Kapela na ovome groblju skoro pa gotova. Građevinski materijal, skele i dr. uklonjeni su, a preostali su samo još neki završni radovi estetske prirode. Nazočne je zamolio za novčani prilog, koliko tko može i ako hoće. Tko ne želi ili ne može, taj i ne mora. 

Priopćena je i jedna novost u vezi održavanja mise na ovom groblju, naime uobičajeno je da ovdje misa bude na Spasovo, 40-ti dan iza Uskrsa i to je uvijek četvrtak i ona je prva poslije ove mise. Naredne godine "Spasovska" misa održat će se prvu nedjelju poslije ovoga blagdana, računajući na veći dolazak vjernika iz udaljenijih mjesta. Sve ostale informacije pratiti na ovim stranicama.

GALERIJA FOTOGRAFIJA - klik mišem na ova slova da vam se otvori. 

PROPOVIJED na misama za Svi SVete.

bijedacrkvene

crkvene 2crkvene 3

Wednesday, June 10, 2015 Josip Anušić Najave 31621
Proslava zaštitnika naše župe, sv. Vida, bit će u nedjelju 14. lipnja 2015., dakle, dan prije zbog lakšeg dolaska bivših, iseljenih, župljana. Svetu misu predvodit će fra Josip Božić, dugogodišnji gvardijan na Petrićevcu.
Friday, June 26, 2015 Josip Anušić Najave 32006
Najava: Na Gajiću u nedjelju 28.6.2015. proslava sv. Petra i Pavla u 10.30 sati. To je pučka misa za sve župljane i u isto vrijeme neće biti mise u župnoj crkvi. Svi znamo da je svetkovina apostolskih prvaka, svetih Petra i Pavla, 29. lipnja i ove godine to pada na dan ponedjeljak. Naš župnik, fra...
Monday, July 27, 2015 Josip Anušić Najave 31998
Gospa od Anđela ove 2015.g. dolazi na nedjelju. Proslava ovoga našega drugoga zaštitnika župe bit će u nedjelju 2.8. u 10.30 sat i, što je pogodno zbog mnogih iseljenih, a misno slavlje predvodit će biskup dr. fra Marko Semren, pomoćni banjolučki biskup. Napominjem i poziva se svaka dobra duša na...
Thursday, October 08, 2015 Josip Anušić Najave 32081
Subota 31.10. 2015. Dikevci, u 10.30 sati Gajić u 16.00 sati Nedjelja 1.11.2015. Svi Sveti Bijeda u 10.30 sati Crkvine 14.00 sati

Prilozi za potrebe župe, održavanja crkve, grobalja i dr. potrebe za rad župe i župnika. Dakle, oni koji ovamo dolaze, mogu kao i do sada, svoje priloge dati bilo u župnom uredu, bilo na grobljima. A oni koji žele mogu također uplatiti svoj prilog na račun:
ŽUPA SV. VIDA MUČENIKA BARLOVCI, BANJALUKA. Broj računa za uplate u valuti EURO: BA 39 3383 5048 5698 5643
Račun je otvoren kod
UNICREDIT BANK D.D. Poslovnica BANJALUKA, I. krajiškog korpusa 39 UNCRBA 22.
Potrebno je još navesti za što darujete svoj prilog (npr." Za župu" ili "za groblje Crkvene")
Rimokatolički župni ured BARLOVCI
Ramići 110
78 215 Dragočaj
Tel:+387 (0) 51 368 088
Župnik Fra IVO ORLOVAC, možete kontaktirati na slijedeći način. Mobitel **387 61 167 419.