Groblje Crkvine - dostojno naših pokojnika

Kreirano: Subota, 28 Studeni 2015 Napisao/la Josip Anušić

Crkvine, Svi Sveti 1.11.2015. - Nekoliko stotina bivših i sadašnjih župljana došlo je pomoliti se na svetkovinu Svih Svetih za svoje pokojnike. Misa je započela u 14 sati, a prethodno su fra Dujo i fra Velimir bili na raspolaganju za moljenje odrješenja (opjela) kod grobova najmilijih. S obzironm da je ove godine svetkovina pala na nedjelju, neki su bili u stisci s vremenom kako bi sutradan stigli na posao, te su ranije toga dana bili na groblju, a mnogi i dan prije, tj. subotu. Zbog istovremenog održavanja misa i na drugim grobljima u okolnim župama, također je jedan broj vjernika odlazio i dolazio prije i poslije mise. Lijepo je vidjeti tako veliki broj bivših sužpljana. Na svakom koraku su se mogle vidjeti grupice u žustrim razgovorima, stiskanje ruku, zagrljaji i poljupci nakon nekoliko godina od zadnjega susreta. Mnoga lica zbog toga su odražavala sreću i bila nsmijana. Naši pokojnici, za života su nam bila sreća i okupljali su nas, a tako i sada kada ih obilazimo na njihovim posljednjim počivalištima.

Svi Sveti 2015. Crkvine kod Banje Luke

Groblje Crkvine u proteklom vremenu bilo je u žići vašeg zanimanja zbog skidanja dviju kapija sa ulaza, te tako narušavanja sigurnosti i čistoće spomeniika i ukopnih mjesta. Mogli smo vidjeti da je kapija od dragočajske strane na starom mjestu, malo uvučena u groblje, a od Kajice kolski ulaz je jednostavno ograđen, a u groblje se može na male stepenice, kao i prije. Kompletna ograda je zategnuta. Prilazni put kroz Šaliće temeljito je popravljen sredstvima grada Banja Luka na zalaganje i preporuku predstavnika hrvatskoga naroda u parlamentu Republike Srpske. Fra Dujo je javno zahvalio i Dodiku i zastupnici Rapo za kvalitetno napravljeni put. Nadodao je da su i drugi opisani poslovi puno koštali, a da bi sve ovako našli i narednih godina potrebno je sudjelovati u doniranju novčanih sredstava, kao vid članarine za održavanje grobalja. Ne samo ovoga već i drugih šest u župi. Ta sredstva nisu mala kada se ima na umu želja župljana da se okupljaju oko Svih Svetih i još jednom kroz godinu uz blagoslov polja, uz sve te prigode groblja se čiste i uvijek bude nekih troškova.

Ove godine mise su bile u subotu na groblju u Dikevcima i Gajić, te u na samu svetkovinu na Bijedi i Crkvinama.

U nastavku možete pogledati foto-galerije s mise u Gajiću subota predvečerje 31.10. i sa Crkvina nedjelja 1.11. u 14 sati.

Svi Sveti 2015. Crkvine kod Banje Luke

Gajić 2015. Svi Sveti

Hitova: 4584