Današnja poruka sv. Valentina

Kategorija: Refleksije Kreirano: Subota, 14 Veljača 2009 Napisao/la Josip Anušić

Danas je sv. Valentin, štuje se kao zaštitnik zaljubljenih ili neki kažu ljubavi. Ljubav je univerzalan princip po kojem živimo, želim vam mnogo te ljubavi koja gradi, približava, pomiruje, uvesaljava...
Svi koje nose ima Valentin, Valentina, Zdravko, Vita i sl. neka je sretan imendan. Svima ostalima sretan još jedan spomendan ljubavi. Sv. Valentin je zaštitnik prave i odane ljubavi među muško-ženskim parovima u braku i oni koji nisu u braku usmjerava na kršćanski brak, ovakvu poruku iščitavamo iz legende da je vjenčavao rimske vojnike ili dijelio cvijeće svim zaljubljenima koji bi prolazili pokraj njegove kuće. Zamislimo se nad porukom sv. Valentina danas, kad je statistika razvedenih brakova porazna.

Ljubav je temeljna kršćanska vrednota, univerzalni princip našeg življenja i djelovanja. Svi koji ovdje navraćate, to činite iz nekakve ljubavi. Prema prijateljima, susjedima, svim bližnjima gajite drugu, njemu vlastitu, ljubav. Božić smo rekli da je blagdan ljubavi Očeve prema ljudima jer šalje svoga sina, a USKRS, koji je pred nama, također je blagdan ljubavi Božje, jer Sin Božji ne bježi od primanja križa. Prima ga nama za ljubav, i za spasenje naše umire: ima li veće ljubavi nego dati život svoj za svoje prijatelje. Svaki od svetaca proglašenih u katoličkoj Crkvi ima u temeljima ovu vrjednotu. Zašto samo sv. Valentin uzdignut na čast zaštitnika zaljubljenih jer je vjenčavao? Svaki svećenik i biskup, bio on proglašen svecem ili ne, vjenčao je mnoge parove. Očito ima nešto u ovim legendama od poslovice: Vox populli, vox Dei- Glas naroda, glas Božji.

Držim da taj glas danas "viče" o potrebi traženja ljubavi, a ne interesa u našim odnosima. Taj glas poziva i na strpljenje, na praštanje, na izgradnju i vrednovanje onoga drugoga. Nije u redu gledati samo grješke i tražiti načina kako pobjeći iz prijateljstva, braka, poslovnog odnosa samo zato jer nismo spremni pogledati i dobre strane te osobe i jer nismo spremni malo sebe mijenjati kako to želimo od druge osobe u odnosu.

NEka vam je u izobilju ove kršćanske ljubavi kojom ljubimo Boga i svoje bližnje i sav stvor Božji.

Hitova: 44184