Biskup Komarica primio premijera Dodika

Kategorija: Preuzeto Kreirano: Ponedjeljak, 31 Prosinac 2007 Napisao/la Josip Anušić

U večernjim satima u nedjelju, 23. prosinca 2007. banjolučki biskup dr. Franjo Komarica je u prostorijama Biskupskog Ordinarijata primio premijera Vlade RS g. Milorada Dodika u pratnji ministra uprave i lokalne samouprave g. Zorana Lipovca i direktora Republičkog sekretarijata za vjere g. Jovu Turanjanina. Susretu je nazočio i mons,. Ivica Božinović, ekonom biskupije i ravnatelj Katoličkog školskog centra u Banjoj Luci.

Bio je to prvi pohod jednog premijera RS biskupu Komarici. Premijer Dodik je želio „svojim dolaskom domaćim katolicima i na ovakav način čestitati Božić i svima zaželjeti mir, sigurnost i radost“. Želio je također biskupu Komarici, „zahvaliti za njegovu miroljubivo djelovanje u korist zajedničkog života i bolje budućnosti svih ljudi ove regije“.

{mosimage}Darovao je biskupu veliku umjetničku sliku trapističke crkve u Banjoj Luci, najvećeg sačuvanog crkvenog objekta u cijeloj RS.

Biskup je Komarica zahvalio premijeru Dodiku „za ovaj izuzetan znak pažnje, za dobre želje katolicima ne samo uz Božić nego i u idućoj godini“.

U dužem prijateljskom razgovoru, između ostalog, bilo je riječi i o nekim konkretnim problemima i planovima s kojima se susreće Banjolučka biskupija, kao i općenito Katolička Crkva na podruju RS, a za koje je premijer Dodik pokazao razumijevanje i obećao konkretnu pomoć.

Biskup je Komarica zahvalio premijeru za razumijevanje potreba i konstruktivnih želja Katoličke Crkve u ovoj zemlji, a onda je naglasio kako je „najveći problem i najbremenitije pitanje povratak, tj. dosadašnji nepovratak izbjeglih i prognanih katolika, Hrvata i drugih s područja RS“. Podsjetio je kako je „trenutno na području RS tek nešto više od 5 % predratnog broja katolika i da to ne može biti svejedno ni jednom iole ozbiljnom političaru“. Zamolio je premijera da Vlada RS konačno osigura veća financijska sredstva za izgradnju porušenih stambenih objekata povratnicima kao i nužne infrastrukture.

Premijer Dodik je obećao da će se i „na tom području iduće godine sigurno više uraditi nego dosadašnjih godina“.

To je on ponovio, nakon susreta s biskupom, i pred velikim brojem okupljenih novinara, nadodavši kako će njegova „Vlada svima koji se žele vratiti u svoj zavičaj garantirati sigurnost, materijalnu pomoć te pomoć oko zapošljavanja“. Pozvao je sve „koji još uvijek nose na sebi rane nedavnog rata da se vrate i uvjere kako je lijepo biti u svom rodnom kraju zajedno s mnogim poznatim licima iz nekadašnjih normalnih vremena“.

Za očekivati je da će ova plemenita predbožićna obećanja najkompetentnijeg političara u RS biti idućih mjeseci i realizirana. Utemeljena nada za to ponovno je rođena. (tabb)

Hitova: 40614