Sretan Božić

Kategorija: Refleksije
Kreirano: Nedjelja, 26 Prosinac 2010
Napisao/la Josip Anušić

One, prve, božićne noći Marija i Josip bili su u svemu zabrinuti: što, kako i gdje. Ali Bog je providio skrovito mjesto, štalicu, za Mariju. Sve je dobro prošlo i oni su na kraju gledajući u to djetešce, čudesno začeto, a tek pristiglo na svijet, osjetili mir u duši.

Mir od strke i žurbe, danas poznato kao stres.

Sretni su bili jer je s Djetetom, kao i s Majkom sve bilo savršeno.

Ljubav zajedništva i prihvaćanja grijala je njihove grudi.

 I još bi mogli naći mnogo razloga, ali jedno je sigurno: kako one noći tako i svih ovih 2010 noći, isto i mi osjećamo.

Opširnije: Sretan Božić

Zdravlje bolesnima

Kategorija: Refleksije
Kreirano: Utorak, 01 Prosinac 2009
Napisao/la Josip Anušić

Naši Zorica, Zoran i Mirna ovih dana proživljavaju jako teške trenutke uz bolesničku postelju svoje kćerke Andreje na odjelu intenzivne njege u bostonskoj bolnici. Svaki pobožni uzdah, svaki Oče Naš, svaka molitva je dobro došla. Zastanimo malo u žurbi koju nam život nametn! Povucimo se u svoju nutrinu, u svoje srce! Iz srca usmjerimo svoje misli prema bolesnoj djevojci i pružimo joj ruku ozdravljenja! Podignimo je iz bolesničkog kreveta! U mislima zagrlimo obitelj koja bdije pored kreveta! Pružimo im odmor! Svako naše usmjeravanje misli, bit će naš doprinos što skorijem ozdravljenju. Neka nam se Bog smiluje.

"U noći najcrnjoj, dan se približava; blizu je već svjetlo što tminu izgoni." - Job 17,12

 

 

Opširnije: Zdravlje bolesnima

Djeca iz epruvete

Kategorija: Refleksije
Kreirano: Utorak, 21 Srpanj 2009
Napisao/la Josip Anušić

Mnogi smo čuli, a neki na žalost i upoznali bračni par koji tako žarko žele dijete, ali do željene trudnoće nije moglo doći niti nekoliko godina, niti uz pomoć liječnika.
Veći broj europskih i sjeverno američkih država susreo se s burnim raspravama vezanim uz "vještačku" ili "umjetnu" oplodnju, osamdesetih godina znali smo takav uspješni pothvat nazivati "dijete iz epruvete". Odmah po ovladavanju postupkom oplodnje znanstvena je zajednica u tim aktivnostima vidjela mnogo stvari koje nisu u redu, pa se pristupilo donošenju zakona i propisa kako bi se isključile sve malverzacije. Ali svi znamo da je takav zakon, gdje bi sva otvorena pitanja bila riješena, teško donijeti. Jedan naš svjetski poznati banjolučanin optužen je za ilegalnu prodaju jajnih stanica, ovo je samo primjer.
Drugi dio problema bio je u moralnosti takvih postupaka uopće. Dali katolik može podržavati ovaj postupak? Koji dio je sporan?
Liječnici kršćani, ali i drugi čestiti savjesni liječnici, postavljali su sebi pitanja: jeli to u redu što se radi? Liječnik kršćanin bi ovo pitanje proširivao još jednim pitanjem: jeli ovo Božja volja?

Opširnije: Djeca iz epruvete

Učiteljstvo Crkve

Kategorija: Refleksije
Kreirano: Ponedjeljak, 20 Srpanj 2009
Napisao/la Josip Anušić

Napomenut ću definiciju: Crkva je narod Božji. To znači i svećenici i djeca i električari i odvjetnici i zidari i svi, ali i liječnici. Ovu digresiju namjerno sam napravio jer će pomoći u praćenju osnovne misli: učiteljstvo Crkve je kompetentno govoriti o aktualnim pitanjima. Naime kad se nešto vjernicima preporuča ili zapovijeda od strane učiteljstva, nemojte misliti da su to samo paušalne odluke ili da je Crkva zaostala ili u srednjem vijeku ili da ona donosi to jer je nekome ćeif.

Opširnije: Učiteljstvo Crkve

Rad nedjeljom

Kategorija: Refleksije
Kreirano: Ponedjeljak, 20 Srpanj 2009
Napisao/la Josip Anušić

Zadnjih mjeseci svjedoci smo medijskim raspravama oko donošenja zakona o veoma važnim i bitnim moralnim pitanjima u kojima se često spominjalo "učenje Crkve" ili stav Crkve. Rad nedjeljom je ovih dana po drugi puta dobio svoj neslavni epilog u Hrvatskoj gdje Ustavni sud poništava odluku parlamenta da se mali obični ljudi trgovci zaštite i da imaju slobodan tjedni dan.
U BiH je ovo pitanje još uvijek otvoreno. Sindikati ne smiju "zucnuti", a u nebo vapijući grijeh samo napreduje.

Opširnije: Rad nedjeljom