"Pravo kino"

Kategorija: Ivan B. Kreirano: Nedjelja, 21 Listopad 2007 Napisao/la Ivan B.

Cijela poenta svih razgovora o Nijemcima na kraju se okrene o njihovoj urednosti pedantnosti. Pa nisu oni zabadava pokrenuli dva svjetska rata. To ipak može samo netko odlično organiziran. No,šalu na stranu, i ja cijenim mnoge njihove osobine. No, s obzirom da su pametni shvatili su da se svijetom ne osvaja puškom već mercedesima i ide im to od ruke. Cijeli svijet se želi voziti u mercedesima. I Englezi su slični. Nisu mi simpatični ni jedni ali ne može im se poreći da su mnogo toga uredili na pravi način. Nekad sam znao otići u obilazak nosača zrakoplova kad dođu u luku gdje živim i koliko se primijeti razlika između, recimo, američkog nosača i posade na njemu i onog engleskog. Mislim na atmosferu i stav posade na njima. Amerikanci, tipični kauboji, nešto kao recimo sofisticirani bosanci, a Englezi, imaš osjećaj kao da je na samom brodu engleska kraljica. Sve je ozbiljno i dostojanstveno i pod konac.
Nisam još bio na bosanskom nosaču zrakoplova, a bilo bi zanimljivo, ali bio sam u bosanskoj ambasadi u Zagrebu devedestih godina i valjao se od smijeha.

Naravno nakon što sam izašao odatle obavljena posla. Trebala mi neka potvrda koja se opet izdavala uz dva svjedoka koja ja naravno nisam imao, a bila je tu hrpa ljudi s istim poslom. Onda mi službenik kaže da uzmem ovdje koga bilo za svjedoka što sam i napravio. Tako je meni neki valjda Ibro i Meho iz Donje Travulje svjedočio za tkotepitašta, a ja sam opet njima bio svjedok za istu tako neku glupost. Baš bih volio znati gdje su sada ti moji svjedoci :grin . U međuvremenu dok smo mi svsjedočili jedni drugima službenici na šalterima su se dovikivali, jer je bilo vrijeme marende, riječima koji se i danas sjećam: Ej Rasime, Rasime jel šefika jela bureka... oš ti bureka :grin :grin . Ovo je živa istina.
Ponekad odem i u hrvatski konzulat ovdje kod sebe i slika je isto tako otužna. Malo je blaža nego ona u Bh konzulatu ali ima bisera. Dok sam ja sjedio čekajući nešto službenicu na telefon zove muž i onda raspravljaju kako im se pokvario šporet kod kuće i ona kuka kako neće imati na čemu kuhati. :sigh . Naravno, naši da bi naglasili svoju kulturu sto puta upotrebljavaju riječ Gospodin i kad treba i kad ne treba pa sve gospodin taj i taj, gospodin ovaj i onaj, bla bla bla. Meni došlo da kažem gospodin ...... znate već šta.

Hitova: 6930