Okupljeni oko Gospe od Anđela u radosnom slavlju

Kreirano: Petak, 02 Kolovoz 2019 Napisao/la Josip Anušić

Gospa od andjela 1Barlovci - 2.8.2019., župa sv. Vida, Barlovci, svečanije se slavi, kao drugi patron župe, Gospa od Anđela ili Porciunkula. Ovaj spomendan naročito je naglašen među redovnicima franjevcima jer je to spomen na duhovni zaokret sv. Franje prema siromaštvu ovomu svijetu da bi stekao duhovna blaga. Porciunkula je ime male crkvice gdje se sv. Franjo okupljao sa subraćom na molitvu.

Štovatelji spomena Gospe od Anđela koji niste mogli biti s nama na ovoj lijepoj i malo neuobičajeno veseloj proslavi ove naše svetkovine, dragi župljani, bivši i sadašnji, prijatelji župe Barlovci, evo nekoliko video zapisa iz mise i ulazne pjesme. Na ovaj dan okupilo se nas bliže 400 da radosno slavimo Isusa, da slijedimo Božju volju kao njegova sveta majka Marija koja po svojem bezpogovornom predanju Božjemu planu, ne samo da zadobi svetost, već u nebeskoj slavi posta kaljicom sviju svetih, kraljicom neba, kraljicom anđela.

 Svetu misu i prethodnu duhovnu obnovu predvodio je dr.sc. fra Ivo Pavić, župnik iz Šurkovca. Njegove riječi osobnoga oduševlljenja, osobne zaljubljenosti u Krista, nazočni su pratili s velikim zanimanjem, kao i njegovu propovijed pod svetom misom. Nakon završetka mise oni koji su željeli prilazili su da ih fra Ivo blagoslovi polaganjem ruke. Glazbena pratnja današnjega gosta bili su iz njegovog zbora u Šurkovcu s modernim elektroničkim glazbalima i modernim pjesmama, duhovnim šansonama koje su neke od vjernika nukale na pljeskanje i gestikulliranje prateći riječi pjesama. Ovako velikoj brojnosti na ovoj misi može se zahvaliti i većem broju hodočasnika kojima se sviđa način govora i duhovnost fra Ive Pavića. Naravno, najveći broj su bivši i sadašnji župljani župe Barlovci i drugi Gospini štovatelji iz susjednih župa banjolučkoga kraja.

Ovaj spomendan ima snagu svetkovine za ovu župu. Svake godine hodočasti veći broj vjernika iz okolice i oni raseljeni, a najviše iz Hrvatske, koji su u ovoj župi kršteni ili primili i druge sakramente. Naravno da je ovaj broj daleko manji od onoga prijeratnoga, ali svakako je jedno od najvećih okupljanja u župi pored onoga za blagdan sv. Vida i Svih Svetih po grobljima.

Naši svećenici uvijek se rado pridružuju ovakvim slavljima. Tako je i danas bilo sedam svećenika za oltarom: fra Ivo Pavić, župnik u Šurkovcu, fra Ivo Orlovac, domaći župnik, dobro nam znani fra Dujo Ljevar sada gvardijan na Petrićevcu, fra Miroslav Kljajić žpnik u Ivanjskoj, župnik iz Trna fra Dominko Batinić, vlč. Marijan Stojanović iz župe Budžak, te župnik Banje Luke vlč. Vladislav Žarko Ošap. Prije mise i nakon mise hodočasnici pristupaju svećenicima i radosno se prisjećaju zajedničkih događaja, te spominju zajedničke poznanike, rodbinu i prijatelje.

i Biblija nam daje na znanje da je Isus prisutan među ljudima na razne načine, ali najspoznatljivije na svetoj misi i to na tri načina:

  1. u Božjoj Riječi koja se čita kroz dio mise koji se zove Služba Riječi,
  2. u dijelu mise koji zovemo Euharistijska služba kada vidimo Isusa u posvećenoj hostiji,
  3. u zajedništvu koje smo pomalo zanemarili, a sam Isus kaže: »Nadalje, kažem vam, ako dvojica od vas na zemlji jednodušno zaištu što mu drago, dat će im Otac moj, koji je na nebesima. 20Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima.« (Mt 18,19-20).

Pozdrav vam svima i nemojte se ulijeniti ići na svetu misu, gdjegod bili, ali i u naša sela kod kapelica i kod crkve.

Gospa od andjela 1 Gospa od andjela 1 Gospa od andjela 1
Hitova: 3519