Održane prve "svisvetske" mise u Dikevcima i Gajiću

Kreirano: Nedjelja, 28 Listopad 2018 Napisao/la Josip Anušić

(Dikevci - Gajić, 27.-28.10.2018.) - Održane su prve "svisvetske" mise za ovu godinu. U subotu 27.10. na groblju Dikevci, a nedjelja na groblju Gajić, obje s početkom u 10.45 sati. I na jednom i na drugom groblju okupilo se po 40-tak vjernika s podjednakim brojem stalnih župljana i onih bivših, pristiglih iz Hrvatske. Svi su rado pozivali župnika fra Ivu da se moli s njima na mjestu posljednjeg počivališta njihovih najmillijih, tzv. opjela.

Propovijed je bila nastavna na evanđeoski događaj kada je Isus vratio vid sllijepom Bartimeju. "Isus pita slijepog Bartimeja što on želi za sebe, na što je slijepac odgovorio da želi vid i ništa drugo. Bartimej vjeruje da to Isus može učiniti, otvoriti njegove oči, i zaziva ga: "Isuse, sine Davidov smiluj mi se." Isus mu otvara oči i govori: "Idi vjera te tvoja spasila." Isus čini sve za one koji vjeruju. Vjera je spasonosna. Tu vjeru imali su i naši pokojnici za koje molimo."

Na kraju mise župnik je pozvao vjernike da se odazivaju na akcije čišćenja, odnosno, da novčano pridonose za ove potrebe. Trava i korov rastu brzo, ruke župljana su malobrojno, a onda se moramo svi uključiti novčanim prilozima kako bi platili radnike koji to mogu raditi i imaju čime.

U Dikevcima radovi na obnovi kapelice su u završnoj fazi. Ona je pod krovom, još treba zazidati špice i postaviti stolariju. Vjernici Dikevaca ozbiljno su shvatili potrebe i uključilli se u akciju. Nažalost ima i onih koji odmahuju glavom i još govore da im to ništa ne treba i tako se i ponašaju. Važno je da nitko ne tjera nikoga, na bilo što, a dobrih duša Bog uvijek pošalje.

Najavljena je i jubilarna 140. godišnjica osnutak naše župe Barlovci koja se slavi slijedeće, 2019. godine. Povodom toga izrađen je kalendar s 12 listova koje krase fotografije svih župnih lokacija: 6 grobalja, dvije kapelice bez groblja, župna crkva, a sve s pratećim i prigodnim kraćim tekstom. Kalendari se mogu kupiti po cijeni od 5KM ili u protuvrijednosti.

Župa Barlovci ima groblja na šest lokacija u župi. Dva najveća, Crkvene i Bijeda, za Svi Svete privlače najveći broj vjernika i u dogovoru s vjernicima ovdje su mise uvijek na na taj dan, 1. studenog, dok se za Gajić i Dikevce termin susreta pomjera na zadnju subotu i nedjelju pred Svi Svete. Za groblja Gradina i Batkovića groblje s Matoševljanima i Stranjančanima dogovoreni su temini u rujnu, odnosno u svibnju, kada će biti misa i kada se može doći pomoliti za svoje pokojnike. 

Hitova: 2292