Ponoćka i dnevna misa na Božić u našoj župi

Kreirano: Četvrtak, 28 Prosinac 2017 Napisao/la Josip Anušić

Božićne mise održane su u 00.00 sati, tj. ponoćka i dnevna misa u 10.45 na Božić u župi Barlovci. Duplo više vjernika na misi ponoćki, nešto oko 70, a na dnevnoj 30-tak.
Sve to nije ni važno, važno je da su svi nazočni došli s onim božićnim pobožnim raspoloženjem za slavljenje Isusovog dolaska na svijet i u svijet rođenjem u prodrtoj betlehemskoj štalici. Iskreno radosni zbog susreta s Bogom u svetoj misi i jednih s drugima, ovih "domaćih" i onih pristiglih samo radi ove svetkovine ili kojeg drugog razloga. Vidljivo je to u dvorištu po autima sa stranim tablicama i u crkvi s "novim" starim (ostarjelim) licima, srdačnim rukovanjima, zagrljajima i poljupcima prije mise, a i poslije.

U crkvi lijepo uređene jaslice s mnoštvom figurica posloženima na mini-scenu u kaskadnoj formi, ili terasama, koja svaka za sebe priča priču o pastirima, kraljevima, tadašnjim alatima, a središtu svega, naravno, dirljivi prizor majke Marije i poočima Josipa oko djeteta Isusa u jaslicama koji je raširio ruke da sve nas prigrli. Za djecu pravi ugođaj koji ih ne ostavlja ravnodušnim.

Fra Ivo Orlovac, župnik, u svojoj propovijedi govoreći o otajstvu Božića, nastoji skrenuti pozornost vjernika na još nekoliko bitnih momenata, važnih za događaje Isusovog rođenja: važnost čvrstog obiteljskog zajedništva u velikim kušnjama i životnim poteškoćama.
Sveta obitelj morala je na dalek put, na popis stanovništva u doba kada je Marija u visokoj trudnoći. Ne tuže se na tešku sudbinu, već s pouzdanjem idu stazom života.
Istaknuo je i značaj oca u osobi sv. Josipa kroz prihvaćanje očinske uloge nakon dolaska anđela u njegovo viđenje gdje mu govori: "ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga.'' Josip od toga trenutka postaje pravi skrbnik, zaštitnik, hranitelj i branitelj svoje tek začete obitelji. On ne traži povlastica, ne očekuje neko blagostanje zato što ima zadaću od Boga, već trpi najnezgodnije momente i povijesni splet okolnosti, dajući sve od sebe bez zadrške. Kojih li divnih primjera i uzora za suvremene obitelji, za očeve i majke.

Kroz misno slavlje nije nedostajalo pjesme, iako nedostaje svirač/ica orgulja. Radosno je pjevala cijela crkva predvođena pjevačicama župnoga zbora: Stažom, Nedjeljkom, Ivankom i dr.
Prije mise čestitao se badnji dan, a nakon kraja mise, iza 1 sat po ponoći, opet čestitanje, sada Božića. Kratko druženje na dvorištu, a onda svako svojoj kući načeti pečen'cu i popiti čašu pića.
Na dnevnoj misi pojavili se oni izdržljiviji "ranoranioci". Pjesme nije nedostajalo, a za propovijed je čitano pismo biskupa Franje Komarice upućeno svim vjernicima njegove biskupije.

Cijela web galerija fotografija, donesite vrh strjelice miša u lijevi ili desni kraj slike, pojavit će se strjelice na koje treba kliknuti za listanje drugih fotografija:

 

Hitova: 3245