Dan Stranjančana i Matoševljana

Kreirano: Subota, 31 Srpanj 2010 Napisao/la Josip Anušić
POGLEDAJTE VIŠE SLIKA Od STRANJANI 31-7-2010

Ovogodišnji susret raseljenih Stranjančana i Matoševljana, ali i svih prijatelja iz okolice, bio je zadnje subote srpnja, tj. 31.7.2010. Već drugu godinu druženje započinje misnim slavljem kod križa na brdu u Ljevarima koji simboliziria ratne i poratne patnje naroda na ovim prostorima. Misu je predvodio i na njoj propovijedao fra Anđelko Barun, umirovljenik u samostanu Livno, uz domaćeg župnika fra Duju Ljevara. U samom uvodu, posvjedočio je  pred dvjestotinjak okupljenih,  fra Anđelko se predstavio kao otvoreni simpatizer i glasnogovornik vjere naroda ovoga kraja gdje je on bio na službi davne 1963.-68.god kao kapelan u župi Barlovci. "Kada sam otišao iz ove župe, a tako i od vas, svagdje sam govorio o vašoj svjedočkoj vjeri i pobožnosti."

"Na današnji dan Crkva po cijelome svijetu slavi blagdan u čast osnivača Družbe Isusove, sv. Ignacija Loyolskog. Braća redovnici, Isusovci, otišli su u svako mjesto pod nebeskom kapom gdje je bila potreba širiti i braniti Evanđelje. Svugdje ih ima, ali u Bosni i Hrcegovini, jako malo. NIje bila potreba. Ovdje su djelovali fratri i u vremena kada je ovdje bilo 300 crkvi, ali i u vrijeme turskog zuluma i u uvjetima gladi, bolesti, Bečkog rata kada je broj fratara bio 26 u svega tri samostana i samo 25000 vjernika. Fratri nisu tada ostavili svoje stado, svoj narod s kojim zajedno trpi nepojmljive patnje u uvjetima kada su srušene crkve, župni stanovi, mise se držale po šumama i skrovitim grobljima... Ipak, izdržalo se i čuvalo svoje, tako da banjalučka regija pred zadnji rat dostiže broj od 80 tisuća katolika. Danas je taj broj više nego deseterostruko manji, samo 6 500 vjernika na području RS. Također i u ovim teškim uvjetima, u cijelome ovome kraju, niti jedna župa nije napuštena i ostavljena. Fratri su u svakoj župi gdje su bili i prije rata. Ali gdje su vjernici, gdje ste vi? Na ovo pitanje vi odgovorite!" - rečeno je između ostaloga u propovijedi.

Obogaćeni i potaknuti riječima koje su čuli, nakon misnog slavlja ostalo se u razgovoru koji je prenesen i dalje tijekom dana na druženjima i objedima kod kuća, kao i na velikom druženju pod šatorima i uz pjesmu i zabavu na njivi Duganji gdje je i sportski teren za malonogometni susret. Ovo druženje u ovom mjestu, jedini je veći susret iseljenih u banjalučkoj okolici koje je započelo 2004. Na ovim okupljanjima, gdje su mnogi "gosti" na svome, jeste paradoks ali tako je, upoznaju se obitelji i čuvaju rodbinske veze što je potrebno za mlađi naraštaj u ovoj globalnoj raseljenosti. Zaslužni za već tradicionalno okupljanje su Marinko Majdandžić Mika pokretač stranice stranjani.de, dr.sc. fra Velimir Blažević umirovljeni profesor i domaći sin, župnici župe Barlovci, te svi ljudi dobri volje.

Okupljanje katolika ova dva mjesta na zapadnim granicama župe Barlovci postalo je tradicionalnoi i pomalo poprima svoju konačnu formu kako će izgledati u budućnosti. Nekoliko glavnih točaka jasno su dogovorene. Prošle godine je dogovoreno da ovo okuplljanje redovito bude zadnje nedjelje u srpnju. Također, svako ovakvo okupljanje Stranjana i Matoševljana, ali i cijele okolice, obavezno započinje svetom misom, ali nije bilo dogovoreno mjesto. Nekad je to bilo u crkvi, nekad u bari, a u zadnje dvije godine misa je bila kod križa na brdu u Ljevarima, tako bi moglo i ostati. Od samog početka održavaju se sportska natjecanja, mali nogomet, u klasi veterana ali i djece koja su od roditelja iz ovih krajeva ali rođena u tuđini. Okupljanje Stranjančana i Matoševljana proteklih godina podupire i pozdravlja i banjalučki biskup Franjo Komarica, kao i predstavnici hrvatskog naroda u političkoj vlasti.

Hitova: 19432