stranjani 1Ovogodišnji Susreti Stranjančana i Matoševljana, trinaesti po redu, održani su 30. srpnja. Sudionika je bilo nešto manje nego prošle, a pogotovo manje nego ranijih godina, ukupno negdje oko 120-130 osoba. Dio njih je iz Hrvatske i nekih drugih europskih država došao 29. srpnja, neki i tijekom tjedna, a dio ujutro ili tijekom dana 30. srpnja. Glavna i najbrojnija zajednička okupljanja su bila kod križa u Ljevarima na svetoj misi 30. srpnja u 10,30 sati, i na druženju i zabavi u bari Angele Mijatove istoga dana predvečer. Na svetoj misi koju je slavio novi župnik u Barlovcima, fra Ivo Orlovac, koji je na toj službi naslijedio fra Duju, bilo je oko 75 osoba, a u Angelinoj bari oko 50-60. Neki su bili ili samo na prijepodnevnoj svetoj misi, ili samo na poslijepodnevnom i večernjem druženju, a većina njih i na jednome i na drugome.

Ilija Ljevar, Vidov, i Branko Špoljarić sa suprugom Mirom i njezinom sestrom Ružom, kćerima pok. Ilije Ljevara, uredili su prostor za svetu misu, podigli mali šator nad oltarom i okitili oltar i Gospin kip uz križ. Poslije svete mise i zajedničkog fotografiranja svi su se zadržali još neko vrijeme u razgovoru, a potom su se razišli kojekuda na ručak ili osvježenje. Kod kuće Branka, Mire i Ruže u Ljevarima svratili su na čašicu rakije, ili su ugošćeni na ručku, uz njihove prijatelje i poznanike, župnik fra Ivo i fra Velimir.

Večernje druženje i zabavljanje odvijalo su u Angelinoj bari, koju je ona i ove godine dala na korištenje bez ikakve naknade. Da se u bari uredi prostor, pokosi i pokupi trava, pobrinuo se Stjepan-Braco Pranjić, Stipin, a od njegove kuće je u baru dovedena i struja za hlađenje pića u frižideru i za noćnu rasvjetu. Budući da Vito Šipka sa suprugom Josipom ove godine nije mogao pripremiti sve što je potrebno i posluživati hranom i pićem, kao što je to činio svih prethodnih godina, za iznajmljivanje i postavljanje šatora, stolova i klupa za 70-ak osoba pobrinula se Mare Debeljak, Milina, a piće: pivo i sokove je nabavio Matija Debeljak, pok. Petra.
U bari je, uz razgovor, bilo i igre u kolu i pjesme, a svirao je na harmonici Mato Pezić, iz Mišina Hana. Pjesmom nazočnih sudionika na Susretima podizano je raspoloženje kod svih, i bilo je veselije nego kad su dovođeni neki sa strane da sviraju i svoje pjesme pjevaju.
Druženje i zabava su potrajali duboko u noć, za neke i do 2 sata poslije ponoći.

Iako se u samu organizaciju nije puno ulagalo, ovogodišnji Stranjansko-matoševački susreti, makar i s manjim brojem sudionika, protekli su u prijatnoj atmosferi. Posebno veseli što je među sudionicima bio lijep broj mlađih, više ženskih nego muških, a svi koji su sudjelovali na Susretima sigurno nisu zažalili što su uložili truda da dođu u svoj rodni kraj, ili kraj svojih roditelja, i zadovoljni su se vratili u svoja mjesta gdje žive i rade.

Nadati se, da će im lijepi dojmovi biti poticaj da dolaze i sudjeluju i na narednim Susretima u budućnosti!

Wednesday, June 10, 2015 Josip Anušić Najave 31084
Proslava zaštitnika naše župe, sv. Vida, bit će u nedjelju 14. lipnja 2015., dakle, dan prije zbog lakšeg dolaska bivših, iseljenih, župljana. Svetu misu predvodit će fra Josip Božić, dugogodišnji gvardijan na Petrićevcu.
Friday, June 26, 2015 Josip Anušić Najave 31466
Najava: Na Gajiću u nedjelju 28.6.2015. proslava sv. Petra i Pavla u 10.30 sati. To je pučka misa za sve župljane i u isto vrijeme neće biti mise u župnoj crkvi. Svi znamo da je svetkovina apostolskih prvaka, svetih Petra i Pavla, 29. lipnja i ove godine to pada na dan ponedjeljak. Naš župnik, fra...
Monday, July 27, 2015 Josip Anušić Najave 31443
Gospa od Anđela ove 2015.g. dolazi na nedjelju. Proslava ovoga našega drugoga zaštitnika župe bit će u nedjelju 2.8. u 10.30 sat i, što je pogodno zbog mnogih iseljenih, a misno slavlje predvodit će biskup dr. fra Marko Semren, pomoćni banjolučki biskup. Napominjem i poziva se svaka dobra duša na...
Thursday, October 08, 2015 Josip Anušić Najave 31530
Subota 31.10. 2015. Dikevci, u 10.30 sati Gajić u 16.00 sati Nedjelja 1.11.2015. Svi Sveti Bijeda u 10.30 sati Crkvine 14.00 sati

Prilozi za potrebe župe, održavanja crkve, grobalja i dr. potrebe za rad župe i župnika. Dakle, oni koji ovamo dolaze, mogu kao i do sada, svoje priloge dati bilo u župnom uredu, bilo na grobljima. A oni koji žele mogu također uplatiti svoj prilog na račun:
ŽUPA SV. VIDA MUČENIKA BARLOVCI, BANJALUKA. Broj računa za uplate u valuti EURO: BA 39 3383 5048 5698 5643
Račun je otvoren kod
UNICREDIT BANK D.D. Poslovnica BANJALUKA, I. krajiškog korpusa 39 UNCRBA 22.
Potrebno je još navesti za što darujete svoj prilog (npr." Za župu" ili "za groblje Crkvene")
Rimokatolički župni ured BARLOVCI
Ramići 110
78 215 Dragočaj
Tel:+387 (0) 51 368 088
Župnik Fra IVO ORLOVAC, možete kontaktirati na slijedeći način. Mobitel **387 61 167 419.