groblje CrkveneMisa na groblju Bijeda bila je u 10.30, a na Crkvenama u 14.00 sati. Prije mise bila je mogućnost moljenja opjela na grobovima pokojnih. Došlo je mnogo iseljenih župljana Barlovčana. Ipak, dojam o nešto manjem broju nazočnih moguće je objasniti time što su neki stariji umrli u iseljeništvu i tamo sahranjeni pa ih sada obitelji posjećuju po grobljima drugih država i to su sada groblja roditelja, a grobove djedova i pradjedova ne može se istovremeno obići te oni ne rijetko budu prepuštena zarastanju i zapuštanju. 

Svi Sveti iz Barlovačke župe s groblja Bijeda, Gajić, te Crkvene, koje potječe iz predturskog vremena. Ove godine dominiraju fotke koje sam nazvao "SLIKE TUGE". Pregledavajući i sami ćete primijetiti da dominiraju fotografije s motivom napuštenog i / ili ruiniranog ukopnog mjesta. Na našim grobljima sve više je takvih grobova, koji se ne održavaju i koje nema tko održavati, a na ponekim ima zapaljen lampion, najvjerojatnije od neke "dobre dušice" koja također sažalijeva takvu sudbu pa je zapalila lampion i izmolila "pokoj vječni daruj im Gospodine. Svjetlost vječna neka im svijetli. Počivali u mirom Božjem. Amen."
Subjektivan je dojam da je sve manje grobova, odnosno da je više mjesta u groblju, upravo iz ovoga razloga: križevi su istrunuli, kamen se orunio, vjetar je odlomio granu pa je ona odmakla spomen obilježje i slično. I neki "noviji" spomenici nisu dugo prebrisani, jer nema tko, a možda i ne vode računa njihovi potomci o posljednjim počivalištima svojih starih?
Sudeći po obavijestima na kraju mise koju je uputio fra Dujo, uvijek isti ljudi sudjeluju novčanim prilozima za održavanje groblja i prilaznih putova, dok se neki drugi redovito oglušuju o ovaj poziv. U Župi je nekada bilo blizu 5000 vjernika, a trenutno ih je180 živih katolika-župljana koji nikako ne mogu samo održavati 6 grobalja.
Na Crkvenama je zbog učestalih bujica samo ove godine tri puta bio razrovljen put i trebalo je platiti sanaciju prilaznog puta od Šalića. Mole se župljani za razumijevanje i solidarnost. Uzmemo li još u obzir da ima i župljana (samo jedan ali vrijedan) koji vode sudske sporove protiv župe i župnika, pa zatim dodajmo tu i iracionalne odluke pravosudnih organa (najvjerojatnije potkupljenih), nerazumijevanje lokalnih vlasti, onda možete zamislite kako je teško biti župnikom u našoj Župi. Dužni smo to prema našim pretcima.

(KLIK NA OVU PRVU SLIKU I OTVORIT ĆE SE CIJELA FOTO GALERIJA) 

 


Wednesday, June 10, 2015 Josip Anušić Najave 31621
Proslava zaštitnika naše župe, sv. Vida, bit će u nedjelju 14. lipnja 2015., dakle, dan prije zbog lakšeg dolaska bivših, iseljenih, župljana. Svetu misu predvodit će fra Josip Božić, dugogodišnji gvardijan na Petrićevcu.
Friday, June 26, 2015 Josip Anušić Najave 32006
Najava: Na Gajiću u nedjelju 28.6.2015. proslava sv. Petra i Pavla u 10.30 sati. To je pučka misa za sve župljane i u isto vrijeme neće biti mise u župnoj crkvi. Svi znamo da je svetkovina apostolskih prvaka, svetih Petra i Pavla, 29. lipnja i ove godine to pada na dan ponedjeljak. Naš župnik, fra...
Monday, July 27, 2015 Josip Anušić Najave 31998
Gospa od Anđela ove 2015.g. dolazi na nedjelju. Proslava ovoga našega drugoga zaštitnika župe bit će u nedjelju 2.8. u 10.30 sat i, što je pogodno zbog mnogih iseljenih, a misno slavlje predvodit će biskup dr. fra Marko Semren, pomoćni banjolučki biskup. Napominjem i poziva se svaka dobra duša na...
Thursday, October 08, 2015 Josip Anušić Najave 32081
Subota 31.10. 2015. Dikevci, u 10.30 sati Gajić u 16.00 sati Nedjelja 1.11.2015. Svi Sveti Bijeda u 10.30 sati Crkvine 14.00 sati

Prilozi za potrebe župe, održavanja crkve, grobalja i dr. potrebe za rad župe i župnika. Dakle, oni koji ovamo dolaze, mogu kao i do sada, svoje priloge dati bilo u župnom uredu, bilo na grobljima. A oni koji žele mogu također uplatiti svoj prilog na račun:
ŽUPA SV. VIDA MUČENIKA BARLOVCI, BANJALUKA. Broj računa za uplate u valuti EURO: BA 39 3383 5048 5698 5643
Račun je otvoren kod
UNICREDIT BANK D.D. Poslovnica BANJALUKA, I. krajiškog korpusa 39 UNCRBA 22.
Potrebno je još navesti za što darujete svoj prilog (npr." Za župu" ili "za groblje Crkvene")
Rimokatolički župni ured BARLOVCI
Ramići 110
78 215 Dragočaj
Tel:+387 (0) 51 368 088
Župnik Fra IVO ORLOVAC, možete kontaktirati na slijedeći način. Mobitel **387 61 167 419.