Župa Sveti Vid - Barlovci

Statistika za 2017. godinu

Kreirano: Srijeda, 03 Siječanj 2018
Napisao/la Josip Anušić

(Barlovci, 26.12.2017.) - Poštovani župljani i bivši župljani župe Barlovci koji s interesom pratite događanja u rodnoj župi i selima koja joj pripadaju, navikli smo da na zadnji dan stare godine, Silvestrovo, i / ili na Novu godinu čujemo statističke podatke i druge informacije iz župnoga ureda. Sve do Božića većina rubrika statistike bile su nula (0) osim one o umrlima, nažalost, kojih je bio 11 umrlih u iseljeništvu ili u Banjoj Luci, a da je sahrana jednom od groblja župe.
No, drugoga dana Božića, na sv. Stjepana, u rubriku kršteni upisuje se broj 1 i rubrika vjenčani 1 par. Župnik fra Ivo Orlovac je vjenčao jedan par iz Kuljana, a potom krstio njihovu jednogodišnju kćerkicu. Mladoženja Slavko Anušić i Marija r. Vukoja rekli su svoje DA i obećali vjernost i u dobru i u zlu pred župnikom fra Ivom Orlovcem i svjedocima. Nakon obreda vjenčanja bračni par je najavio krstiti svoju jednogodišnju kćerkicu Anu što je i učinjeno. Čast biti kumom maloj Ani pripala je Štefici Bašić r. Anušić i to baš na svoj imendan.
Koncem ove godine dovršen je blagoslov kuća, obitelji, njih 94 u kojima je 146 župljana.

Opširnije:Statistika za 2017. godinu

Božićna čestitka i planovi za 2018.god.

Kreirano: Nedjelja, 17 Prosinac 2017
Napisao/la župnik fra Ivo Orlovac

Kapelica na Crkvenama 2017.

Poštovani župljani,
Bliži se kraj ove građanske godine. I dok Bogu zahvaljujemo na svim dobročinstvima kojima nas je obdario, koristim ovu priliku da zahvalim svim župljanima naše župe koji su se uključili u akciju nabavke novog zvona za našu crkvu. Kako mnogi znate, isto je na svetkovinu Gospe od Anđela blagoslovio naš biskup Franjo i ono već s našeg zvonika poziva sve da iskažu Bogu slavu. Svi vi koji ste povodom svetkovine Sviju Svetih posjećivali groblja svojih pokojnika, mogli ste vidjeti da se ona primjereno održavaju i čiste. To je moguće gotovo isključivo zahvaljujući prilozima vas koji ste izvan svoje župe i svog zavičaja. I na tome vam iskreno hvala.

U slijedećoj godini željeli bismo zamijeniti krov i načiniti nadstrešnicu na kapelici u groblju CRKVENE. Isto tako u planu je sanacija kapelice na groblju DIKEVCI. Stoga se obraćam svima vama, posebno onima čiji pokojnici počivaju na spomenutim grobljima, da svojim prilozima pomognete spomenute akcije.

Opširnije:Božićna čestitka i planovi za 2018.god.

Sveto trodnevlje i Uskrs

Kreirano: Srijeda, 23 Ožujak 2016
Napisao/la Josip Anušić

Na Veliki Četvrtak misa Večere Gospodnje u 18h.
Obredi Velikog Petka u 18h.
Vazmeno bdijenje na Veliku Subotu u 20h i blagoslov jela.
U nedjelju, uskršnja misa u 10.30

10 razloga da dođete na proslavu Gospe od Anđela - u župi Barlovci

Kreirano: Ponedjeljak, 28 Srpanj 2014
Napisao/la Josip Anušić

Dakle, deset (10) je razloga da se okupimo i vidimo u što većem broju:

  1. proslava Gospe od Anđela
  2. potpuni oprosti
  3. slavlje 50 godina služenja časne Miroslave Anušić
  4. misu predvodi naš vlč. dr. Anto Orlovac
  5. susrest ćemo našeg župnika fra Duju Ljevara i druge drage fratre, naše Ujake
  6. ljeto je i neradni dan - subota
  7. susrest ćemo jedni druge, a neke i nakon 2 desetljeća
  8. i još najvažnije: prilika za ispovijed, osjetiti Božje milosrđe
  9. slušat ćemo Riječ Božju i od propovjednika poruku i pouku na tu riječ
  10. susrest ćemo našeg Gospodina Isusa Krista u valjanoj pričesti

Opširnije:10 razloga da dođete na proslavu Gospe od Anđela - u župi Barlovci

Začuđujuća odluka vlasti RS: Ukloniti kapije na groblju Crkvine

Kreirano: Subota, 06 Travanj 2013
Napisao/la KTA BK BiH

Banja Luka, 6. travanj 2013. - U REPUBLICI SRPSKOJ UKLANJAJU KAPIJE S KATOLIČKOG GROBLJA CRKVINE
Novi udar na Katoličku Crkvu u Republici Srpskoj.
U Rješenju koje je 14. ožujka 2013. donijelo Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, a koje je potpisao ministar Nedeljko Čubrilović nalaže se Banjolučkoj biskupiji i Župnom uredu Barlovci kod Banje Luke da „odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana dostavljanja rješenja izvrši uklanjanje dvije metalne kapije“ koje se nalaze na ulazu u katoličko groblje Crkvine u mjestu Dragočaj u župi Barlovci.

Opširnije:Začuđujuća odluka vlasti RS: Ukloniti kapije na groblju Crkvine

Misa na Uskrs

Kreirano: Srijeda, 03 Travanj 2013
Napisao/la Josip Anušić
klik VIŠE FOTOGRAFIJA

Uskrs, 31.3.2013. - Nedjelja Uskrsa, zbog pomjeranja sata, trajala je jedan sat manje i to u noćnom dijelu dana. Znači, manje se spavalo, a onda još i jači pljusak u jutarnjim satima. Ipak, nije to smetalo vjernicima da dođu u župnu crkvu. Dosta je bilo onih od noći prije s vazmenog bdjenja, a došlo je i "novih" lica koji nisu uspjeli po mraku doći na vazmeno bdjenje noć prije. U dvorištu je pored novih lica, pa i nekih drugih automobila s novim registracijskim oznakama, bilo znatno više djece sa svojim roditeljima. Netko reče da je sličilo na "dječju misu", onu prije rata. Lijep je to bio osjećaj. Budile su se i uspomene ali i asocijacije s Uskrsom. Događaj simboličan za ovaj dan: slavi se uskrsnuće Kristovo na novi život , a ta brojna djeca i njihovi mladi roditelji bili su na kratko "uskrs župe". Možda proročanstvo i znak Božji da će u ovom crkvenom dvorištu još biti one dječje graje i igre, cike i smijeha. Ne daj Bože dugo čekati. Bog ih sve blagoslovio. 

Opširnije:Misa na Uskrs

Vazmeno bdjenje u župnoj crkvi

Kreirano: Subota, 30 Ožujak 2013
Napisao/la Josip Anušić
KLIK VIŠE FOTOGRAFIJA

Barlovci, 30.3.2013., Dragi prijatelji, dragi župljani sadašnji i bivši, svima neka je sretan i blagoslovljen Uskrs. Uskrs je dan Isusove pobjede, života nad smrću, prolaznoga nad neprolaznim, ljubavi nad mržnjom, svjetla nad mrakom. I još bi se toga moglo nizati, ali poruka čestitanja ove svetkovine jeste sve to skupa. Da sve to što smo zadobili Kristovom mukom, ali još više slavnim uskrsnućem, i sami znamo cijeniti i kod sebe gojiti.

Opširnije:Vazmeno bdjenje u župnoj crkvi