NUNCIJ D'ERRICO RAZGOVARAO S PREDSJEDNIKOM RS I DRUGIM DUŽNOSNICIMA

Kreirano: Srijeda, 04 Travanj 2012 Napisao/la TABB

Banja Luka, 3. travnja 2012. - Trećeg dana svoga posjeta središtu Banjolučke biskupije, i ujedno entitetu Republike Srpske, apostolski nuncij u BiH nadbiskup mons. Alessandro D'Errico razgovarao je s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, potpredsjednikom Vlade i ministrom obrazovanja i prosvjete Antonom Kasipovićem te direktorom Sekretarijata za vjere Jovom Turanjaninom. Kod svih razgovora sudjelovao je i domaći biskup i predsjednik BKBIH dr. Franjo Komarica te savjetnik nuncijature mons. Joseph Arshad. 
            Nuncij D'Errico je predsjedniku Dodiku darovao nedavno izašlu knjigu „In honorem Alessandro D'Errico, apostolski nuncij“ u kojoj je doneseno i svjedočanstvo predsjednika Dodika o nunciju D'Erricu.
            U dužem prijateljskom razgovoru dvojica sugovornika su razmijenila mišljenja o aktualnoj političkoj i gospodarskoj situaciji u BiH, kao i u regiji. Nuncij je prikazao napore Svete Stolice oko što uspješnijeg liječenja posljedica nedavnog rata u BiH i susjednim državama, oko stvaranja atmosfere međusobnog uvažavanja, povjerenja i suradnje u korist svih naroda i ljudi, osobito onih još uvijek obespravljenih. Upoznao je predsjednika Dodika s „velikom zabrinutošću Svetog Oca Benedikta XVI. i Svete Stolice“zbog nepovratka pripadnika hrvatskog naroda, odn. katolika u njihova rodna mjesta u BiH, osobito na području RS.

Naglasio je je očekivanje i pape i Svete Stolice da domaći političari i međunarodni donatori omoguće materijalna sredstva u daleko većem iznosu nego u dosadašnjim poratnim godinama za povratak i mogući opstanak hrvatske populacije u njihova rodna mjesta. Predsjednik Dodik je zahvalio nunciju D'Erricu za dolazak i za njegovu „pozitivnu ulogu“ koju obavlja već šest godina u ovoj zemlji. Zahvalio je i Svetoj Stolici za njene napore oko međusobnog približavanja državnih i političkih predstavnika unutar BiH i između entiteta BiH i susjednih zemalja. Naglasio je da će rado pružiti punu podršku brojnijem povratku Hrvata u RS. Izrazio j svoju spremnost uspostavljati još intenzivnije kontakte s vlastima u Republici Hrvatskoj. Obećao je da će potaknuti pozitivno rješavanje nekih konkretnih potreba i problema vezanih za život i djelovanje Katoličke Crkve, osobito u RS, a što mu ih je prezentirao biskup Komarica.

 

Nuncija D'Errica je primio i potpredsjednik Vlade i ministar obrazovanja i prosvjete Antom Kasipović, jer je predsjednik Vlade Aleksandar Džombić nenadano morao u bolnicu. Opet je bilo riječi o „najvećem aktualnom problemu“ vezanim za katoličku, odn. hrvatsku populaciju u RS i BiH koja se, nažalost, svake godine sve više smanjuje jer je izostao masovniji povratak izbjeglih i prognanih Hrvata. Nuncij je zamolio potpredsjednika da informira predsjednika Džombića i članove Vlade o očekivanjima Svete Stolice da se konačno i prognanim i izbjeglim Hrvatima omogući materijalna pomoć za održivi povratak u njihove župe i rodna mjesta. Potpredsjednik Kasipović je to obećao, izrazivši nadu da će se – osim najavljene donatorske konferencije 24. travnja 2012. u Sarajevu, konačno i Vlada Republike Hrvatske više i konstruktivnije uključiti u rješavanje nezavidne situacije hrvatske populacije u cijeloj BiH. Ministar Kasipović se vrlo pohvalno izrazio o radu Opće gimnazije katoličkog školskog centra u Banjoj Luci, obećavši da će u što skorije vrijeme nastojati iznaći definitivno rješenje za podršku pa i proširenje te škole, kako to nastoji i sa svim drugim školama u RS. Obećao je nunciju da će s biskupom Komaricom rješavati i neke druge probleme i potrebe vezane za život i djelovanje Katoličke Crkve na području RS. Odao je priznanje biskupu Komarici za velike napore koje je on, zajedno sa svojim suradnicima, ulaže u dragocjene socijalne, odgojno-obrazovne i druge projekte koji služe za stvaranje konstruktivne, miroljubive atmosfere među pripadnicima raznih naroda i vjerskih zajednica u RS.

Apostolski nuncij D'Errico zajedno sa svojom pratnjom, biskupom banjolučkim Franjom Komaricom i savjetnikom u Nuncijaturi u Sarajevu mons. Josefom Arshadom, razgovarao je i s direktorom republičkog Sekretarijata za vjere Jovom Turanjaninom. Izvijestio ga je o velikom naporima koje biskupi i svećenici ulažu u obnovu porušenih crkava i crkvenih zdanja, ali i u obnovi međusobnog povjerenja i suživota među pripadnicima različitih vjeroispovijesti i naroda u RS. Upoznao ga je s velikim siromaštvom svih crkvenih službenika i službenica u RS zbog malog broja preostalih katolika te ga zamolio za konkretnu financijsku pomoć, osobito u sređivanju zdravstvenog i socijalnog osiguranja svećenika, redovnika i redovnica. Direktor Turanjanin je dao nunciju neka korisne savjete i obećao da će se i sam založiti oko uspješnog rješavanja nekih otvorenih pitanja vezanih za Katoličku Crkvu u RS. (tabb)

Hitova: 18290

OVDJE SU:

Imamo 166 gostiju i nema članova online