BISKUP KOMARICA PRIMIO DELEGACIJU KOTORVAROŠKIH PROGNANIKA

Kreirano: Subota, 21 Siječanj 2012 Napisao/la KTA/TABB

Banja Luka, 21. siječanj 2012.- Članovi delegacije željeli su biskupu Komarici podnijeti izvješće o stanju Hrvata u općini Kotor Varoš.
                U prostorijama Biskupskog Ordinarijata u Banjoj Luci, banjolučki biskup mons. Franjo Komarica primio je 21. siječnja desetočlanu delegaciju kotorvaroških katolika, uglavnom prognanika, koji trenutačno žive u Hrvatskoj, Austriji i Švicarskoj. Bilo je i nekoliko povratnika koji već više godina žive u kotorvaroškom kraju, a s njima je bio i župnik župe Kotor Varoš i ujedno upravitelj susjedne župe Vrbanjci fra Anto Šimunović. Među članovima delegacije su bili i predsjednici nekoliko lokalnih udruga.
               Članovi delegacije koju je predvodio Zoran Kovačić koji sada boravi u Švicarskoj, željeli su biskupu Komarici podnijeti izvješće o sadašnjem stanju i položaju Hrvata u općini Kotor Varoš, u kojoj je osim župa Kotor Varoš i Vrbanjci, također i župa Sokoline. Željeli su ga također upoznati i s konkretnim koracima koje poduzimaju u kotorvaroškoj općini i banjolučkoj regiji. Susretu su prisustvovali i predstavnici Udruge banjolučkih Hrvata, na čelu s predsjednikom Udruge ing. Ivicom Dujićem.

 

U dugom informativnom i plodnom razgovoru istaknuto je da na području sve tri župe trenutačno živo stalno samo 245 katolika, a određeni broj vrlo često vikendom dolazi na ruševine svojih domova i malo po malo ih obnavljaju. Također je naglašeno da se mnogi žele vratiti ali nemaju novca da sami obnove svoje kuće kao i nužnu infrastrukturu: putove, struju i vodu, a nemaju sredstava za nabavku poljoprivrednih strojeva ili sitne stoke kao bi mogli živjeit od rada vlastitih ruku. Od 1258 uništenih kuća, tijekom svih dosadašnjih godina, obnovljeno je samo 107 i to ne od strane općinskih ili entitetskih vlasti, nego Caritasa i drugih dobrotvornih organizacija iz inozemstva.

Trenutačno imaju sigurne podatke da se 375 obitelji javilo za povratak, a još 150 obitelji traži potrebne dokumente da se mogu vratiti. Požalili su se na domaće vlasti – općinske i entitetske, da u praksi opstruiraju povratak jer otežu s dovođenjem struje, izgradnjom putova i provođenjem već postojećeg projekta za opskrbu vodom oko 400 domaćinstva u prigradskim naseljima gdje uglavnom žive ili se žele vratiti Hrvati. Zamolili su biskupa Komaricu da im „svojim autoritetom“ pomogne kod predstavnika domaćih vlasti i međunarodne zajednice u realiziranju njihove odlučne nakane da se vrate u svoj rodni kraj i u njemu nastave živjeti živtom dostojnim čovjeka. Nadodali su da je oko 2500 prognanih kotorvaroških Hrvata izvadilo CIPS-ove dokumente potrebne za glasovanje i obavljanje ostalih poslova u svojoj općini.

Biskup Komarica je pohvalo njihovu slogu i odlučnost da konačno zajednički počnu odlučivati o svojoj budućnosti i budućnosti svoga kraja. Upoznao ih je s mnogobrojnim dosadašnjim nastojanjima da pomogne veći povratak prognanih Kotorvarošana, kao i s dramatičnim posljedicama neprihvaćanja njegovih sugestija i akcija. Obećao je da će već idućih dana razgovarati s predstavnicima entiteta RS kao i s nekim važnim međunarodnim predstavnicima, i zamoliti ih da obrate veću pozornost na želje mnogih kotorvaroških prognanih katolika za povratkom u rodni kraj.

Tijekom susreta, biskupov prijedlog, članovi delegacije su izabrali dr. Anu Šimunović za glavnu koordinatoricu svih budućih akcija oko povratka Kotorvarošana. (kta/tabb)

Hitova: 17597

OVDJE SU:

Imamo 405 gostiju i nema članova online