Božićna poruka banjolučkih biskupa Komarice i Semrena

Kreirano: Ponedjeljak, 26 Prosinac 2011 Napisao/la TABB

"Javljam vam blagovijest, velilku radost, danas nam se rodio Spasitelj, Krist Gospodin." Ove blagotvorne, usrećujuće riječi Božjeg anđela, koje nam donosi evanđelist sv. Luka, odjekivale su u onoj, za ljudski rod najsudbonosnijoj noći betlehemskim poljanama i doprle su do ušiju i srdaca zbunjenih pastira. Oni su ih poslušali, otišli do novorođenog djeteta, poklonili mu se, a onda bili prvi raznositelji tog jedinstvenog, radosnog događaja.
One odjekuju i ovogodišnje svete božićne noći u svim crkvama širom zemaljske kugle i žele doprijeti do srdaca svih naših suvremenika koji se u njima okupljaju.
Unatoč svim dugim prošlim stoljećima, sadržaj tih riječi ni malo nije izgubio na svojoj svježini i aktualnosti.
I ovoga Božića mi radosno pjevamo po našim crkvama ili drugim, privremenim bogoslužnim prostorima, gdje još nismo uspjeli izgraditi naše u ratu porušene crkve, kao i u našim obiteljima drevnu i dragu nam božićnu pjesmu koja opjevava taj sretni događaj: „Svim na zemlji mir, veselje … / To sad nebo navješćuje / i glas s neba potvrđuje.“!

Dakle, ne neki zemaljski moćni autoritet, niti neka još moćnija međunarodna institucija, nego sam svemogući Bog, Stvoritelj svega što postoji, potiče nas ljude da se ne plašimo za svoju budućnost, jer evo, stiže k nama  „radosna vijest o velikom veselju za sav narod“, kako veli evanđelist Luka (Lk 2,10). To je vijest utemeljene nade, koja nam objavljuje da se prije dvije tisuće godina „u Davidovu gradu rodio Spasitelj – Krist Gospodin“ (Lk 2,11).

 

Kao one prve božićne noći, tako i svih Božića do ovoga ovogodišnjeg, Božji anđeo upućuje svim stanovnicima zemaljske kugle jasnu poruku: Rodio se Spasitelj! Radi vas i vašega spasenja on je sišao s nebesa! Dođite, poklonite mu se i recite mu: hvala, odnosno, kako nas potiče božićna popijevka: „Isuse mileni, Bože moj, srce ti dajem da sam tvoj“.

Svojim utjelovljenjem i rođenjem u siromašnoj betlehemskoj štalici Sin Božji je svim ljudima svih vremena jasno dao do znanja da je svesilni, vječni Bog postao u vremenu „Emanuel“, to jest „S nama Bog“, i da želi biti suputnik svakome od nas. Od kako je On u božićnoj noći podigao svoj „šator“ na ovoj našoj, grijehom zaraženoj zemlji, od tada i mi, stanovnici zemlje, nismo više osuđeni da budemo trajno zahvaćeni od grijeha, kao neizlječive bolesti duše, niti pak odbačeni stranci, kojima je nemoguć ulazak u nebo i vječni život. Svojim blagoslovljenim dolaskom Krist je posvetio našu zemlju i nama podario sigurnost da smo i ovdje na zemlji već u svome domu, a ne tek puki tuđinci osuđeni na besciljno lutanje. On nas, ujedno, poziva da zemlju učinimo usrećujućim domom za sve ljude. Svojim rođenjem od Djevice Marije Sin Božji donio nam je svima iznenađujući, najdragocjeniji dar, naime, da u Njemu i po Njemu svi mi postanemo „Božja djeca“, kako to ističe apostol i evanđelist sv. Ivan (1 Iv 3,10), dakle Božji ljubljeni sinovi i kćeri. Ako smo Božja djeca onda se međusobno trebamo i smatrati braćom i sestrama.

Ovaj izuzetni Božji dar je za sve nas i velika obveza. Kakva? Mi, koji znademo za Kristov dolazak na zemlju i njegov trajni boravak među nama, moramo uvijek iznova nadvladavati postojeće predrasude među nama ljudima, otklanjati prepreke i svladavati barijere! Ne samo to, nego se trudili razdvojene i međusobno sukobljene ljude i narode približavati jedne drugima, te tako zajednički – s Bogom i međusobno izgrađivati bolju i sigurniju budućnost svakog života i cijelog svijeta – u pravednosti i miru.

Za ovogodišnju najradosniju kršćansku svetkovinu – Božić, mi biskupi naše domovine podarili smo svima vama prigodnu pastirsku poslanicu „u povodu 130. obljetnice ponovne uspostave redovite crkvene hijerarhije u Bosni i Hercegovini“. Nju ćete svi dobiti prigodom blagoslova vaših domova – idućih dana.

U toj našoj značajnoj poruci ustvrdili smo, na temelju činjenica, da je Kristova „Crkva s ovdašnjim pučanstvom bila najtješnje povezana kroz duga stoljeća njegove dramatične povijesti. Ona je pustila duboke i snažne korijene u naš hrvatski narod. A i naš narod je snažno i duboko ukorijenjen u plodno tlo katoličke vjere i crkvenog zajedništva, tako da i danas pokazuje zdrave plodove te dragocjene međusobne povezanosti. (…) Mnoge generacije Kristove Crkve u našoj domovini – sve do naših dana – svoje su kršćansko uvjerenje učile, živjele i dokazivale najčešće u raznim životnim kušnjama, nepravdama, progonima pa i podnošenjem pravih mučenja. I vrlo uspješno su položile ispit iz kršćanskog svjedočenja. Stoga smo duboko zahvalni Gospodinu Bogu za milost njihove ustrajnosti i vjernosti. (…) Sve te kušnje i progonstva svjedoče da nas Bog nikada nije ostavio nego nas uvijek iznova poziva da unatoč svemu čujemo njegov zov i poruku nade i života.“

Dragi Božji miljenici, braćo i sestre u Kristu, Spasitelju,

kao vjerni i zahvalni potomci svojih roditelja i predaka, mi se ne zadovoljavamo tek površnim proslavljanjem ove najradosnije kršćanske svetkovine – svetog dana Isusova rođenja. Mi smo spremni čuti i usvojiti ovu prevažnu poruku Božića i poruku nade i života. Mi se želimo i ubuduće pouzdavati u Božju providnost i ljubav, unatoč sadašnjim ne rijetkim i ne malim životnim tjeskobama i neizvjesnostima. Mi se želimo svjesno staviti u službu života, nade i djelotvorne ljubavi, osobito prema ojađenima, siromašnima, klonulima i obespravljenima u našem životnom okruženju.

Uz Božju pomoć mi smo spremni i dalje na praštanje i pomirenje kao i za zauzimanje za pobjedu istine i pravde, ljubavi i dobrote.

Želimo da se na nama i na svim ljudima oko nas i po cijelome svijetu ostvari istina sadržana u našoj drevnoj božićnoj pjesmi: „Radujete se narodi“, a koja glasi: „Zdravo, mali Isuse, koji sad nas pohodi! Tebe sav puk uznosi, nas u slavu vodi ti! Sveto tvoje rođenje, bilo svim' na spasenje!“

Čestit Vam Božić i Sveto Isusovo porođenje, mirom i blagoslovom Božjim ispunjenu novu godinu Spasenja 2012. želimo svima Vama, kao i svim našim prognanicima i izbjeglicama, koji još uvijek ne odustaju od želje da se vrate u svoje rodne župe i u njima proslavljaju i Božić i sve druge svetkovine i crkvene događaje.

Hitova: 16896

OVDJE SU:

Imamo 265 gostiju i nema članova online