Blagoslov vrela Studenac u Stranjanima

Kreirano: Srijeda, 28 Rujan 2011 Napisao/la TABB

Banjolučki biskup Franjo Komarica blagoslovio je 28. rujna 2011. novouređeno vrelo Studenac u Stranjanima (župa Barlovci) kod Banje Luke. Tim se povodom na vrelu okupilo nekoliko desetaka vjernika koji žive u Stranjanima kao i onih raseljenih, podrijetlom iz toga mjesta, koji danas žive u Hrvatskoj i Njemačkoj. Nazočno je bilo i nekoliko svećenika koji pastoralno djeluju u banjolučkom kraju.

 

Uz mještane, najzaslužniji za uređenje vrela bio je dr. fra Velimir Blažević, umirovljeni profesor sarajevske Franjevačke teologije, a sadašnji član samostanske zajednice na Petrićevcu, i sam rodom iz Stranjana. Fra Velimir je poznat po brojnim inicijativama u povezivanju i okupljanju raseljenih vjernika rodne barlovačke župe i sela Stranjani te po neumornom zalaganju u obnovi sakralnih objekata svoga rodnog kraja.

 

I ovaj događaj bio je prigoda za susret i bratsko druženje domaćih Hrvata katolika koji žive u banjolučkom kraju i onih raseljenih po drugim europskim državama. Nakon blagoslova vrela i kušanja hladne izvorske vode svi su nazočni nastavili druženje za „obiteljskim stolom u prirodi“. Složili su se s činjenicom da je Bosna bogata zalihama pitke vode zbog čega bi se u budućnosti opet mogla naći u središtu pozornosti svjetskih moćnika.

Hitova: 16220

OVDJE SU:

Imamo 55 gostiju i nema članova online