|
Karizmaticki pokreti da ili ne?! Prije 1 Godina, 4 Mjeseci
|
|
|
U jednoj sam velikoj nedoumici. Naime, sto vise slusam i citam o karizmaticima, njihovom djelovanju i tumacenju npr. sile sv. Duha itd. razgovaram sa vatrenim simpatizerima karizmatika sve vise sam u nedoumici i neprilici.
Nikada kao do sada nije bio toliko popularan karizmaticki pokret kao danas.Rijetko kada mozemo u tisku ili negdje drugdje procitati sto o tome misle biskupi, nadbiskupi, Vatikan itd. ako i ima misljenja ona su obicno podijeljena.
Najvecu pometnju kod mene izazivaju navodne primateljice ili primatelji Isusovih poruka, ovdje u Vancouveru ima nekoliko takvih osoba, laika, starijih zena, po cijim kucama se recimo odvijaju neki sastanci, privatne molitve i navodna vidjenja,mene sve to iskreno receno odbija. Veoma sam skepticna i ne mogu se forsirati da vjerujem u nesto sto ne vjerujem kao sto je da svaka potencijalna baka karizmatik proklamuje svoja vidjenja i dobija odgovore od samog Isusa na neka postavljena pitanja itd. Ako se bunim, simpatizeri tih karizmtika postaju nekako agrsivniji, kazu, molit cemo se da povjerujes a mene onda to jos vise udaljuje..
fanatizam bilo gdje i u bilo kojem segmentu razmisljanja ili vjerovanja vodi u jednu sveopcu destrukciju, s druge strane imamo veoma prominentne svecenike preko kojih djeluje opet sam Duh Sveti i ja se tu polako gubim...
Ne bih niti da kritiziram niti da hvalim, jednostavno sam zbunjena i iskreno receno slabo ja u to sve vjerujem.
Sve sto se cini teatralnim, sve sto me odbija itd, ne mogu uzeti kao neki vjerski dio mog razmisljanja.
Najgore u mom slucaju jest da s kojom sam god osobom - pristasom baka karizmatkinja govorila sve i jedna nekako poslije rasprava kod mene ostavlja neki negativan dojam tj. nemam one pozitivne atmosfere tj. nemam potrebu niti zelju da opet sa tom osobom imam neke dublje kontakte, kad naidjete na osobu koja je duhovita ili zraci optimizmom, automatski vase bice zeli opet biti u toj atmosferi, sasvim prirodno, no kod ovih osoba u meni bude sasvim drugi efekat.
Eto, voljela bih da se i drugi nadovezu na ova moja dvoumljenja, pa mozda se netko nadje da me i uvjeri u tu karizmaticku zavrzlamu jer kako rekoh slabo ja u to sve nekako vjerujem...
.
|
|
edita
Gold Boarder
|
|
Zuri se polako...
|
|
|
Odg:Karizmaticki pokreti da ili ne?! Prije 1 Godina, 4 Mjeseci
|
|
|
Odlicna tema,Edita.
Takovih pojava da ljudi samovoljno tumace Sveti Duh,da im se desavaju ukazanja,i svasta nesto u vezi sa tim je sve rasirenije,evo i ja cujem da se ljudi tako skupljaju po nekim kucama i mole,cujem nekidan od jedne prijateljice koja je isla da to vidi,cisto iz znatizelje.
E sad,dali tu ima nesto ili nema,tesko je reci.
pozdrav svima
|
|
Boro
Fresh Boarder
|
|
|
|
|
nevjerne Tome Prije 1 Godina, 4 Mjeseci
|
|
|
Sama okupljanja na molitvu nisu po sebi nista lose, dapace, mozemo reci da je to dobro i pozitivno, no, kada se prelazi u ajmo reci drugi stadij..primanje poruka izravno od Isusa Krista, zazivajuci Duha Svetoga onda se covjek pita koliko je to sve vjerodostojno pogotovo ako dolazi od laika. Opet, znamo da postoje vidioci, vidjelice itd. i tu nastaje zbrka,(barem kod ovakvih kao sto sam ja, slabije upucenih), dvojim cesto, da li netko sam sebe autosugestijom uvjeri prvo da doista nesto dobiva extra sto neki drugi ne mogu vidjeti, dodirnuti ili osjetiti i onda to autosugestivno razmisljanje dijele sa drugima koji u to vjeruju...
Sama sam se osvjedocila da je velika moc Duha Svetoga i znam da se malo pridaje znacaja i malo se govori o toj velikoj milosti ali isto tako nekada mi se cini da se ta ista sila ponekad koristi kao alat uvjetno receno za proizvod nekog drugog efekta.
.
|
|
edita
Gold Boarder
|
|
Zuri se polako...
|
|
|
Re:nevjerne Tome Prije 1 Godina
|
|
|
Ja nisam pristalica masovnih okupljanja i jednom riječju sam pustinjak pa nevolim na svaki mig ulijetati u nešto za što nisam bar donekle siguran pa niti u svemu tome prisustvovati. Mislim da je na nama samima da donesemo konačnu odluku a da li su oni doista primopredajnici riječi gospodnje to sa sigurnošću nemožemo potvrditi! Jednom sam imao priliku sudjelovati na nekakvom vjerskom seminaru u Frankfurtu. Ljudi su prilazili i govorili nekakvim jezikom koji ja nisam razumio i padali bi kad bi im svećenik prislonio dlan na čelo. Oprostite mi ako nisam dovoljno upućen u to područje ali nekako mi se to nije dopalo! Da li je tu kao što i Edita kaže prisutna autosugestija – dvojim?! Riječ odnesena u vjetar nije isto što i napisana riječ. Epilepsiju su nekad davno smatrali „svetom bolešću“ a kasnije je povezivana s demonima tj. da su opsjednuti zlim duhovima, danas pak znamo da se radi o prekomjernoj aktivnosti živčanih stanica. Okupljanja u kojima se odvija zajednička molitva zrači dobrom vibrom i ne bi bilo loše da se svi kao nekad okupe kao na prelima i mole jedan za drugoga tj. da čovjek bude čovjeku brat a ne homo hominus lupus est.
|
|
Sasha
Fresh Boarder
|
|
|
|
|
Re:nevjerne Tome Prije 1 Godina
|
|
|
Tako mi je zao sto je Jole caprkajuci i doradjujuci novi designe nesto zbrkao i sva moja stara posta je netragom nestala(sto mu darvinskih suma!!!)jer je tako netragom nestala i posta doticne gdje Zivkice koja mi je napisala svoje misljenje o ovoj temi nazalost i nevjerojatnu stetu cijelog ovog sitea jer istu nije javno objelodanila pa da svi to isto mogu citati. Ako kojim slucajem gdja Zivkica na ovo nabasa i odluci sto god replicirati a u ime i zarad sireg auditorija bit ce mi drago a ako se ne javi znaci da niti ona ne voli sira okupljanja tipa javnog foruma.
Sto se tice Sashinog razmisljanja ono je dojezdilo u pravi cas i na pravo mjesto, svejedno kao da je iskrsnulo iz nekog meditativnog stanja ravno u ove nase barlovacko smijem li se usuditi reci budzacke vode.Malo je nesto zbrkao javna okupljanja i vukove ili sam ja jos nenaspavana pa ovo u letu citam tj. pisem.
Covjek je covjeku ma ne vuk nego medvjed,nazalost, ono sto se dogadja covjecanstvu i zivotinje ne bi bile sposobne napraviti jedna drugoj.
Jadna li mi majka ako sad kakav predstavnik zastite zivotinja upadne u ovu temu pa me nekom svojom mantrom omadjija, no, nadajmo se svemu najboljem, znaci, do daljnjega je ostalo nerazrjeseno sa ovom temom sto li se to doista dogadja na karizmatickim skupovima.
Josipe sto ti mislis o svemu ovome?
|
|
edita
Gold Boarder
|
|
Zuri se polako...
|
|
|